FIFA širi Mundijal na 48 reprezentacija

Predsjednik FIFA Đani Infantino planira da uvede novi format takmičenja za Svjetskom prvenstvu 2026. godine kada bi na završnom turniru trebalo nastupiti 48 reprezentacija.

Prema ideji nasljednika Sepa Blatera novi format bi zadržao grupnu fazu sa 32 selekcije, ali bi početak Mundijala bio mnogo drugačiji. Infantino će insistirati da se uvede jedno kolo eliminacija prije početka turnira, nakon čega bi 16 pobjednika uz 16 ranije kvalifikovanih timova činili grupe. On smatra da su Svjetskom prvenstvu potrebne promjene i da je ovo dobro rješenje.

– To bi značilo da ćemo nastaviti sa uobičajenim Mundijalom sa 32 ekipe ali na početku bi na zabavi bilo 48 reprezentacija. Ideja FIFA je da razvija fudbal u cijelom svijetu, a Svjetsko prvenstvo je najveći događaj koji postoji. To je više od takmičenja, to je društveni događaj – rekao je prvi čovjek svjetskog fudbala.

Prijedlog novog formata kao i kandidature za domaćinstvo biće razmatrane za deset dana u Cirihu na zasjedanju Savjeta FIFA.

– Iznosimo ideje kako bismo pronašli najbolje rješenje. Raspravljaćemo o njima ovaj mjesec i donijeti odluku početkom 2017. Vidjećemo koja je ideja najbolja – rekao je  Infantino.

Novi predsjednik svjetske kuće fudbala ranije je zagovarao turnir sa 40 ekipa, ali je sada rekao da to ne bi funkcionisalo. Dio fudbalskog svijeta prihvata povećanje broja reprezentacija na najvećim takmičenjima pravdajući to šansom da nešto slabije reprezentacije dobiju šansu, a samim tim da se fudbal razvija u svim krajevima svijeta.

Lev skeptičan

Evropskom prvenstvu već je doživjelo promjene, pa su na minulom u Francuskoj učestvovale 24 reprezentacije umjesto dosadašnjih 16. I takva odluka ima svoje kritičare, a jedan od najvećih je selektor Njemačke Joakim Lev koji je upozorio da je kvalitet razvodnjen i da bi se isto desilo ukoliko čelnici FIFA odluče da prošire broj učesnika Svjetskog prvenstva.

 

Agencije/Glas

Comments

comments