Banjalučanka pravi unikatni nakit: Svaki komad nakita je priča za sebe

Banjalučanka Sanela Jungić-Zubović, diplomirana ekonomistica, iz ljubavi prema umjetnosti već 10 godina izrađuje unikatni nakit.

Sklonost prema umjetnosti počela je pokazivati već od malih nogu, pa je tako počela sa izradom crteža, zatim je oslikavala vitraž, da bi na kraju počela uveliko da se bavi izradom nakita.

MOŽE SE NOSITI UZ SVE: Njen nakit se može nositi uz razne odjevne kombinacije, od dnevnih do elegantnih, a mogu ga nositi i osobe svih dobi.

“Zbog ljubavi prema umjetnosti počela sam da izrađujem nakit. Najprije sam počela s jednostavnijim nakitom pa sam postepeno radila i komplikovane tehnike, koje sam sada u potpunosti savladala”, priča Jungić-Zubovićeva.

Objašnjava da se izrada nakita radi u fazama te da obično počne da izrađuje više minđuša jer je svaki komad nakita priča za sebe.

“Neke je potrebno lijepiti i čekati da se osuši, pa tako nekad završim za jedan dan, a nekad za dva-tri jer nemam uvijek isto vremena”, priča ona.

Dodaje da i od tehnike koju koristi zavisi koliko vremena treba da se neki komad nakita završi.

20161028201902840030

NAJVIŠE VOLI KREATIVNOST: “Najprije sam počela s masom koja se oblikovala pa poslije pekla, što je vrijeme izrade znatno produžilo, pa sam poslije toga radila sa žicom, koju sam savijala i kombinovala s raznim perlama”, kaže Jungić-Zubovićeva.

Dodaje da trenutno radi s cirkonima, koje lijepi na podloge.

Najduže, kako kaže, pravi nakit koji se radi s mnogo cirkona ili ako neko zahtijeva nešto posebno, s nekim neobičnim detaljima.

“Najviše volim kada imam svoju slobodu da napravim nakit po svojoj inspiraciji, koja mi dođe u tom trenutku. Tada obično napravim sve bez ijedne greške i bez nerviranja”, ističe ona.

Najskuplji je, kako naglašava, nakit koji se radi od poludragog kamenja, te oni komadi nakita koji se rade s cirkonima.

“Cijene sam odlučila da prilagodim našem standardu pa se tako naušnice kreću od osam do 20 maraka, ogrlice koštaju od 15 do 30, a narukvice do 15 KM. Cijena zavisi od materijala i tehnike koju koristim pri izradi”, pojašnjava Jungić-Zubovićeva.

RADI S MNOGO LJUBAVI: Nakit uglavnom radi vikendom, jer jedino tada zbog posla i svakodnevnih obaveza može da izdvoji vrijeme za ovaj hobi.

“Na nakitu koji radim se prosto vidi da sam ga uradila s velikom dozom ljubavi, da je tu mnogo truda i sati uloženo. Prije dok još nisam imala dijete znala sam po osam sati sjediti i praviti nakit”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, kada bi od izrade nakita mogla da živi bez razmišljanja bi se počela ovim svakodnevno baviti, a ne samo vikendom ili kada ima malo slobodnog vremena.

Kaže da je njena ljubav prema tome porodični gen, jer joj je brat slikar, a kada ne bi izrađivala nakit morala bi bilo šta da radi što ima veze s umjetnošću.

“Najmanje volim raditi narudžbe koje se stalno ponavljaju, jer volim da pravim unikate i to je za mene izazov u kome maksimalno pokažem svoju kreativnost”, objašnjava Jungić-Zubovićeva.

Materijal za izradu je prilično skup, jer, kako kaže, vodi računa da bude kvalitetan pošto se od nekvalitetnog materijala ne može napraviti dobar proizvod.

“Kada već ulažem svoj trud u ovo, želim da bude kvalitetno i nešto što će trajati, a ne da se raspadne za mjesec dana. Sve što koristim u izradi je obično lijepo i skupo”, ističe ona.

KĆERKICA KAO PODRŠKA: Naglašava da bavljenje ovim hobijem nije nimalo lako, jer se traže izuzetan trud, smirenost i preciznost, a i nakit izrađuje u svojoj kući jer nema adekvatnog prostora u kojem bi mogla da radi.

Petogodišnja kćerkica, koja joj daje podršku i pravi drušvo dok pravi nakit, zna kako se zove svaki detaljč na komadu.

“Svake sezone je neki poseban stil nakita aktuelan, pa su tako prije dvije godine bile aktuelne bogate velike ogrlice s velikim kamenjem”, kaže ona.

Dodaje da su prošle godine bile aktuelne teške ogrlice s mnogo lanaca.

“Ove sezone su hit takozvane Choker ogrlice. To su uske ogrlice koje idu skroz uz vrat”, objašnjava Jungić-Zubovićeva.

Ističe da se uvijek traže klasične ogrlice koje nikada ne izlaze iz mode i da su one uvijek aktuelne.

Njeni radovi mogu se pogledati na Facebook stranici Unikatni nakit Sanele Jungić i preko Instagram naloga Nakit_Sanela_Jungić.

20161028201948916085

 

Nezavisne