Željeznice Republike Srpske ukidaju putnički saobraćaj?

Jedna od mogućnosti u najavljenom restukturiranju Željeznica RS, koje se provodi u saradnji sa Svjetskom bankom, je i ukidanje putničkog saobraćaja, kazao je sinoć u intervjuu za Dnevnik+ Radio-televizije RS-a Dragan Savanović, direktor Željeznica RS.

– Mi u ovom trenutku nismo potpuno opredijeljeni za to, ali nakon analiza vidjećemo šta će biti s obzirom da su potrebna strašno velika ulaganja da bi se održao putnički saobraćaj, a evidentno je da je putnika sve manje i da su navike našeg putujućeg svijeta da koristi željeznicu vrlo male, gotovo izgubljene, rekao je Savanović.

Naglasio je da odluka o ukidanju putničkog saobraćaja nije donesena, ali će početkom narednog mjeseca konačan prijedlog Svjetske banke biti uobličen nakon čega će ŽRS na njega dati komentare te će krajem narednog mjeseca ili početkom decembra prezentacija stručnjaka Svjetske banke biti pred Vladom.

Svjetska banka, je prema Savanoviću, izvršila snimanja i uvid u stanje Željeznica RS.
– Oni su se složili s prijedlogom Uprave da se mora mijenjati Zakon o željeznicama, restukturisati obaveze Željeznica prema Vladi, bankama i ostalima. Drugi dio problema predstavlja unutrašnja reorganizacija, razdvajanje poslova infrastrukture od poslova operacija, te priduživanje infrastrukturi sektora upravljanja saobraćajem.

Takođe, ostalo je da Svjetska banka da svoje mišljenje o tome da se dio poslova izdvoji iz željeznica u posebna preduzeća koja će da žive od svog rada na tržištu. Takođe, planirano je smanjenje radne snage prema potrebnom broju, pojasnio je Savanović, te zaključio da bi sve pomenute mjere trebalo da donesu pozitivne efekte za Željeznice RS čija održivost je poslovanjem u proteklim godinama dovedena u pitanje.

Indikator

Comments

comments