Zavod za zapošljavanje Republike Srpske: Nijedna osoba nije odbila ponuđeno radno mjesto

Nijedna osoba sa evidencije nezaposlenih u RS nije odbila ove godine ponuđeno radno mjesto, dok je prethodne godine samo jedan nezaposleni odbio posao, a samim tim je i obrisan sa evidencije, potvrdili su u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

U RS je primjetna tendencija smanjenja broja onih koji ne prihvataju ponuđena radna mjesta, jer je primjera radi, 2012. godine “uhljebljenje” odbilo oko 100 nezaposlenih.

Slavko Čamber, predsjednik Udruženja nezaposlenih, kaže da onaj kome treba posao, on ga ne odbija, kao i da Zavod rijetko kome i ponudi posao jer je zapošljavanje “preko štele”, nažalost, dominantno.

Ipak, ako nekom nezaposlenom ponude posao, a on neopravdano odbije da prihvati ponuđeno zaposlenje u mjestu prebivališta ili na udaljenosti od 50 km od mjesta prebivališta, koje odgovara njegovim stručnim kvalifikacijama i radnim sposobnostima, briše se sa evidencije i ne može se narednih 12 mjeseci ponovo prijaviti Zavodu za zapošljavanje.

Razlozi odbijanja zaposlenja mogu biti nezadovoljstvo visinom plate ili vrstom poslova na koje se lice upućuje, ali i lične prirode, s tim što je upravo taj osnov presudan da se poslodavcu kaže: “Ne, hvala.”

U razgovoru sa nezaposlenim koje smo zatekli ispred banjalučkog biroa saznajemo da ima mnogo onih kojima nikad nije ponuđen nijedan posao.

Diplomirani žurnalista i komunikolog, sa prosjekom ocjena devet, a koji je želio da ostane anoniman, na birou za zapošljavanje se nalazi već 42 mjeseca,  a kaže da mu za to vrijeme nikada nisu ponudili neko radno mjesto.

“Kada dođem na biro, radnica uzme knjižicu i udari jedan u nizu pečata. Sad ih iz šale pitam: Gospođo, ima li šta za mene? Na šta jedino dobijem ljutiti pogled šalterske radnice”, kaže  ovaj mladi Banjalučanin.

Prema dostupnim podacima, na birou  ukupno 45.301 nezaposleni čeka posao.

Nezavisne

Comments

comments