(VIDEO) Putin Emiru uručio Orden prijateljstva

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je danas srpskom reditelju Emiru Kusturici nagradu – Orden prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu.

Kusturica se na ruskom zahvalio Putinu i tom prilikom podsetio da tokom prvog njihovog susreta uopšte nije govorio ruski.

“Poštovani gospodine Putine, kada smo se sreli prvi put nisam govorio ruski jezik, drugi put vrlo malo, a sada vam se zahvaljujem (na ruskom) na ovom ordenu – rekao je Kusturica dobijajući nagradu iz ruke predsednika Rusije. Kusturica je istakao da je za njega to velika nagrada, zato što misli i veruje da je predsednik Ruske Federacije čovek koji unosi ravnotežu u svetsku politiku.”

On je rekao da bi voleo češće da dolazi u Rusiju i da tu snimi film, dodajući da ima mnogo ideja, ali da trenutno ne može da se odluči koju da realizuje. Takođe, kako je rekao, voleo bi da snimi film i u Francuskoj.

“Moji filmovi su srpski, jedan je engleski. Treba snimiti i na ruskom i na francuskom”, istakao je Kusturica.

Orden prijateljstva je državna nagrada Ruske Federacije, koja se dodeljuje od 2. marta 1994. godine. Njegov autor je sovjetski i ruski umetnik Aleksandar Žuk. Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina.

Do sada su tim ordenom nagrađivani kako strani državljani, tako i državljani Rusije, za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura, za veliki učinak u realizaciji zajedničkih ekonomskih projekata i privlačenje stranih sredstava u ekonomiju Rusije.

Foto: kremlin.ru
Foto: kremlin.ru

Inače, u Rusiji se danas obeležavaju dva praznika — Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije, i Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u čast narodnog ustanka oslobođenja Moskve od poljsko-litvanskih osvajača 1612. godine.

Taj praznik se u Rusiji tradicionalno slavi od 2005. godine. Širom zemlje se održavaju svečanosti, koncerti, marševi i skupovi, a Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je danas liturgiju u Uspenskoj sabornoj crkvi Kremlja u čast ikone Bogorodice Kazanske.


 

Agencije

Comments

comments