Nema više “Dobro došli u RS”: Tabla i zastava BiH uskoro na svim graničnim prijelazima

Uskoro će na svim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini biti zastava i obilježja  BiH, što dosada nije bio slučaj.

Kako se navodi, kada, na primer, iz Crne Gore preko graničnog prelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH dočekuje vas velika tabla sa ćiriličnim natpisom “Dobrodošli u Republiku Srpsku” i engleskim “Welcome to Republic of Srpska”, a nigdje nema nikakvog  obilježja za BiH.

Kako je potvrdio načelnik Odeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIOBiH Ratko Kovačević, kada je reč o državnim obilježjima na graničnim prelazima, na njima moraju stajati sva obilježja države BiH.

To je potvrdila i portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković koja je kazala da je Veće ministara BiH u martu 2016. zadužilo sve bh. institucije da poduzmu mere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

“Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamjene zastave te su podejeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smeštajne objekte organizacionih jedinica”, kazala je Dujković.

Naglašava da na graničnom prelazu ne može stajati samo tabla s nazivom nekog od bh. entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ima 83 granična prelaza od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj. U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH – Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banja Luka.

 

Fena

Comments

comments