Upozorenje: Na crnom tržištu se kupuju skenirane lične karte iz BiH

Prodaja skeniranih ličnih karti iz BiH, čini se, postaje unosan biznis. Za 500 komada može se dobiti 2.000 evra.

Naime, kako Akta.ba saznaje, jednoj kompaniji iz Sarajeva, koja se bavi prodajom nekretnina, obratila se ženska osoba koja se predstavila kao Rafaela M. Ona je pokazala interes za kupovinu skeniranih ličnih karti BiH.

U prepisci preko Fejsbuka bila je spremna kupiti odmah 100 komada.

Kako Akta.ba saznaje, ove podatke prikupljanju za istraživanja tržišta koju, navodno, rade za kompaniju “Baumax” iz Mađarske.

Ovakva pojava u BiH je sve češća. Naime, Tužilaštvo BiH je prije nekoliko mjeseci pokrenulo istragu pod nazivom „Kruna“ u sklopu koje su vršeni pretresi lokacija na kojima su se nalazile osobe koje su osumnjičene da su prodajom ličnih karti stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina hiljada KM, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni.

KUPOVINASKENIRANIH LICNIH KARATA

Podsjetimo, neovlaštena trgovina identitetima građana protivna je odredbama Konvencije Saveta Europe o zaštiti pojedinaca glede automatske obrade ličnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine kojima je zabranjena prodaja ličnih podataka državljana BiH koji su zakonom zaštićeni.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH za Akta.ba su kazali da kada je u pitanju prikupljanje preslika kopija karte mjerodavne su odredbe Zakona o ličnoj karti državljana Bosne i Hercegovine, koji u članu 3. stavak (7) propisuje da se od državljanina BiH može tražiti kopija lične karte, samo u postupku revizije ili prestanka državljanstva BiH i kada je to zakonom propisano.

“Dakle, prikupljanje kopija ličnih karti protivno navedenoj pravnoj normi predstavlja povredu načela pravednosti i zakonitosti. Za takvo postupanje, koje je protivno načelu pravednosti i zakonitosti, Zakon je propisao novčanu kaznu u visini od 10.000 KM do 100.000 KM za kontrolora, dok je za odgovornu osobu u kontroloru propisana kazna u visini od 500 KM do 10.000 KM. Međutim, pošto ste u upitu naveli da se radi o prodaji skeniranih ličnih karata, Agencija je mišljenja da navedeno ukazuje na postojanje opravdane sumnje u počinjenje nekog od krivičnih djela propisanih krivičnim zakonodavstvom u Bosni i Hercegovini”, navode za portal Akta.ba iz ove agencije.

 

Akta.ba

Comments

comments