Umro Fidel Kastro

Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je u petak uveče u 90. godini, javila je kubanska državna televizija.

Predsjednik Kube Raul Kastro saopštio je nešto poslije ponoći drhvatim glasom na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: “Ka pobijedi, uvijek!”.

Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov stariji brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani u subotu rano ujutro, “u skladu sa njegovom željom”.

Јedna od vodećih svjetskih figura u drugoj polovini 20. veka, Fidel Kastro je imao izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje, navodi AFP.

Fidel Kastro je vladao Kubom gotovo pola vijeka, a 2008. svoja ovlašćenja prenieo je bratu Raulu.

Bivši revolucionar, bio je glavni sekretar Komunističke partije, predsiednik i premijer Kube.

Njegove pristalice ga smatraju čoviekom koji je dao Kubu narodu, a njegovi protivnici ga optužuju da je suzbio opoziciju u zemlji.

Doktorirao je pravo na Univerzitetu u Havani 1950, na nakon studija organizuje revolucionarni pokret protiv Fulgensija Batiste, koji je nešto pre izveo državni udar, zbacio KarlosaSokarasai izveo diktaturu.

 

RTS/Tanjug

Comments

comments