Policajci ne pristaju na smanjenje plata

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske iskoristiće sve zakonske mogućnosti sindikalnog djelovanja da bi MUP Srpske isplatio dugovanja prema svojim radnicima za 2015. i 2016. godinu, izjavila je predsjednik ovog sindikata Anica Jondić.

Nakon sjednice Republičkog odbora Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske u Banjaluci, Jondićeva je saopštila novinarima da će sindikat zatražiti sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem do 20. decembra, nakon kojeg će biti poznati stavovi i dalji potezi sindikata.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske najoštrije odbacuje najavljivanu mogućnost smanjenja plata pripadnicima MUP-a Republike Srpske po bilo kom osnovu, cijeni rada, utvrđenim koeficijentima ili stopi minulog rada, istakla je Jondićeva.

“Ova tri elementa čine osnovnu platu i smanjenje bilo kojeg od njih značilo bi smanjenje osnovne plate pripadnicima MUP-a”, upozorila je Jondićeva.

Ona je navela da je Sindikat ponovo pozvao Vladu Republike Srpske da pristupi pregovorima o utvrđivanju nove cijene rada za 2017. godinu jer postojeća cijena rada od 100 KM ulazi u desetu godinu kao osnovica za obračun plata pripadnika MUP-a Republike Srpske, što je najbolji pokazatelj o realnom padu vrijednosti njihovih plata.

Sindikat radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske poziva Ministarstvo finansija Republike Srpske da odmah pristupi raelizaciji zaključaka Vlade Srpske od 10. marta ove godine i isplati dugovanja pripadnicima MUP-a po osnovu naknada i ostalih ličnih primanja za 2015. godinu u iznosu od 1.619.000 KM, istakla je Jondićeva.

Ona je rekla da Sindikat, takođe, poziva Vladu da u okviru svojih ovlaštenja i nadležnosti rebalansom ili na drugačiji, zakonom utvrđen način, obezbijedi nedostajuća finansijska sredstva u iznosu od najmanje 3.000.000 KM na budžetskoj stavci rashodi za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih MUP-a Republike Srpske.

Jondićeva je rekla da pozivaju Vladu Srpske da Budžetom MUP-a Republike Srpske za 2017. godinu na ovoj stavci odobri sredstva u skladu sa budžetskim zahtjevom MUP-a Republike Srpske u iznosu od 5.500.000 KM.

“Ponovno odobravanje sredstava od 2.423.500 KM značiće isto što i ove godine, mogućnost isplate naknada za prva tri do četiri mjeseca i zastoj u isplati naknada pripadnicima MUP-a kao i u ovoj godini“, upozorila je Jondićeva.

Ona je rekla da sindikat traži od MUP-a Republike srpske da odmah pristupi izradi rješenja o naknadama pripadnicima MUP-a za period april-novembar 2016. godine, što je zakonska obaveza.

“Na taj način stvoriće se preduslovi za utvrđivanje tačnog iznosa dugovanja prema pripadnicima MUP-a i iznos tih dugovanja u centralni obračun plata što je prvi preduslov za njihovu isplatu”, zaključila je Jondićeva.

 

Srna

Comments

comments