Parlamentarka BiH u središtu DIPLOMATSKOG RATA Jermenije i Azerbejdžana

Jermenija sumnja da je članica delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković bila podmićena kako bi njen izvještaj o stanju u regiji Nagorno – Karabah išao u korist Azerbejdžana.

To je navedeno u dopisu koji je 2. novembra stigao u parlament BiH i za koga parlamentarci tvrde da je stigao iz PS Savjeta Evrope.

Pomenuta regija, sa većinski jermenskim stanovništvom je 1991. proglasila nezavisnost od Azerbejdžana, ali nije dobila međunarodno priznanje.

Sve do sada traju politički, a ponekad i vojni sukobi Jermenije i Azerbejdžana, zbog čega je PS Savjeta Evrope u septembru 2014. imenovala Markovićevu za svog izvjestioca s ciljem dobijanja kompletne informacije o stanju rezervoara vode u tom regionu.

Na osnovu njenog izvještaja izglasana je rezolucija koja je, očito, naljutila Jermene.

– Na jednoj od prethodnih rezolucija, a čiji je izvestilac bio italijanski parlamentarac, koja je donesena u interesu Azerbejdžana, dokazano je da je izvjestilac na svom žiro računu u banci dobio neobjašnjivu uplatu od oko 2,4 miliona evra. Stoga se, prema mišljenju Jermenije, ignorisalo sagledavanje svih aspekata i strana tokom procesa monitoringa Milice Marković, pa se opravdano sumnja da i iza ove aktivnosti postoji aranžman sličan prethodno pomenutom – navodi se u dopisu.

Markovićeva za „EuroBlic“ kaže da su sve to „gluposti i spekulacije koje nemaju veze sa zdravim razumom“.

Ističe da će istražiti ko je pošiljalac ovakve dokumentacije, ali sumnja da iza svega stoje jermenske diplomate.

– Da su željeli da sarađuju sa mnom kao izvjestiocem, vjerovatno bi rezolucija bila drugačija. Godinu dana sam ih molila da organizuju moju posjetu, oni su to uporno izbjegavali. Kada je Komitet SE odlučio da ide izveštaj bez njihove saradnje i bez posjete strani na teritoriji Jermenije, oni su se naljutili i počeli da pišu dopise koje smo dobili i mi, a koji se mogu naći na sajtu SE. Uradila sam posao kao i svi drugi izvjestioci, njihov je problem što su nezadovoljni – poručuje Markovićeva.

Neočekivana rezolucija

U dopisu koji je podjeljen parlamentarcima BiH ističe se da je na osnovu izveštaja Markovićeve „došlo do ne baš očekivane“ rezolucije Savjeta Evrope 26. januara 2016. U njoj se, između ostalog, kaže da su stanovnici pograničnog pojasa Azerbejdžana namjerno lišeni vode.

 

EuroBlic

Comments

comments