Novosti: Incko će u SB UN tražiti smjenu Dodika

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, u srijedu će, u Njujorku, na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj političkoj situaciji u BiH, žestoko kritikovati i osuditi politiku predsjednika Srpske Milorada Dodika zbog održanog referenduma o Danu RS, što upućeni tumače kao direktan poziv Zapadu da smijeni Dodika, saznaju “Novosti” u diplomatskim krugovima.

U izvještaju o stanju u BiH, koji će Incko podnijeti pred ovom međunarodnom institucijom, biće naglašeno da referendum o Danu RS najgrublje krši Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda BiH.

“To je rušenje ustavnog poretka BiH i vladavine prava”, referisaće Incko.

Vlast Republike Srpske biće okrivljena za izazivanje jedne od najvećih političkih kriza u zemlji nakon “Dejtona”.

U Vladi RS uvjeravaju da je Incko i u izjavi za “Vol strit žurnal” podsticao Zapad da smijeni legalno izabranog predsjednika RS!

“Incko je rekao: “Dodik gradi sopstvenu imperiju. Zapadna zajednica treba da razmotri mogućnost da ga smijeni”. Ova izjava predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država “,istaknuto je u pismima Vlade RS visokom predstavniku, Savetu za sprovođenje mira u BiH i SB UN u kojima je izraženo snažno protivljenje zbog ove Inckove izjave.

Vlada Republike Srpske je pozvala SB UN da naloži visokom predstavniku da prestane sa ovakvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Incko će, kako saznajemo, napomenuti da je referendum o Danu RS glavna prepreka koja usporava integraciju zemlje u evroatlantsku zajednicu.

I Vlada RS je uputila izvještaj o političkoj situaciji u zemlji i održanom referendumu o Danu RS u SB UN u kojem je naglašeno da je referendum o Danu RS demokratska odluka naroda Republike Srpske nakon sarajevskog udara na 9. januar.

“Srpska brani svoja ustavna i zakonska prava po osnovu Dejtonskog sporazuma. Referendum je bio korak ka izvršavanju odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS”, dodaje se u izvještaju RS koji je dostavljen generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu i predstavnicima zemalja članica SB UN.

Navedeno je da je Izetbegović “zapalio” nepotrebnu političku krizu, tražeći da se zabrani proslava Dana RS, koji je miroljubivo obilježavan proteklih 20 godina.

U dijelu koji govori o međunarodnoj upravi u BiH, Srpska je naglasila da visoki predstavnik krši i podriva Dejtonski sporazum.

“Ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i članica Evropske unije, prisustvo visokog predstavnika u BiH mora biti okončano”, stoji u izveštaju RS.

Večernje novosti

 

Comments

comments