Ustavni sud poništio odredbu Zakona o praznicima RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici utvrdio je da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila Odluku ovog suda od 26. novembra 2015. godine kojom je osporen 9. januar kao Dan Republike.

Shodno tome, sud je utvrdio da ta odredba Zakona o praznicima Republike Srpske prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja rješenja u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, a ova odluka biće objavljena i u Službenim glasnicima Federecije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Ovo rješenje, kako su najavili, dostaviće Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju današnje odluke Ustavni sud je naveo da aktivnosti Narodne skupštine Republike Srpske u proteklom periodu, nisu imale za rezultat mjere koje bi u dovele do usaglašavanja člana 3.b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kako je to naloženo u predmetnoj odluci Ustavnog suda.

Sud je ponovio da Parlament Srpske u svom zahtjevu za preispitivanje nije, dostavio nikakve nove činjenice koje bi mogle uticati na drugačije odlučivanje u predmetnom slučaju.

Zbog toga je Ustavni sud zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke kojom je 9. januar osporen kao Dan Republike Srpske te je taj zahtjev odbijen.

Mediji prenose da zaključci Ustavnog suda BiH sada daju konkretno uporište Tužilaštvu BiH za krivično gonjenje osoba za koje se utvrdi da su odgovorne za nesprovođenje obavezujućih sudskih odluka.

Navode i da je Zakonom za takva krivična djela predviđena kazna u rasponu od šet meseci do pet godina zatvora.

Podsjećaju da je istraga o ovom slučaju već pokrenuta, te da je prvi koji je pozvan na saslušanje u svojstvu osumnjičenog predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je ranije potvdio da je dobio poziv za saslušanje, da je spreman da sarađuje sa Tužilaštvom, ali da je zbog izjava predsedavajućeg predsedništva BiH Bakira Izetbegović zabrinut za svoju bezbjednost u Sarajevu, i da izjavu može dati samo na teritoriji RS, odnosno video linkom.

Tužilaštvo se nije izjašnjavalo o toj Dodikovoj izjavi, ali ni o izjavi Izetbegovića koji je predsjedniku Srpske predvidio sudbinu Gadafija i Sadama.

 

RTRS

Comments

comments