Ne radi aparat za magnetnu rezonancu u UKC RS

Foto: Frend.ba

Aparat za magnetnu rezonancu u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Republike Srpske ne radi već deset meseci, što je udvostručilo listu čekanja.

Zbog kvara jednog od dva aparata za magnetnu rezonancu u Univerzitetskom kliničkom centaru Republike Srpske do polovine ove godine pregledao je samo 2.000 pacijenata, što je znatno manje nego prethodnih godina.

S obzirom da Fond zdravstvenog osiguranja ima zaključen ugovor sa privatnim klinikama, dok aparati u UKC ne rade, pacijenti se upućuju kod privatnika. Iako na pregled dolaze preko uputnice, pa razlike u ceni gotovo da nema, pacijenti kažu da su ipak sigurniji u preglede na UKC, gde je sada skoro nemoguće doći na red.

Banjalučanka Dijana L. se za pregled glave naručila pre nekoliko meseci, ali poziv još nije dobila.

– Još početkom godine naručila sam se za pregled kod porodičnog lekara, jer mi se zdravlje naglo pogoršalo. Rekli su mi da se u proseku čeka oko mesec dana, međutim, ja sam i ozdravila, ali na red da se pregledam nisam stigla – ispričala je ona.

Da je sve zbunilo pacijente potvrđuje i slučaj Milene Sarić, koja je pregled za majku ugovarala danima.

– Nekoliko puta sam zvala UKC, rekli su mi, „ne radi nam aparat, idite kod privatnika, naše je da vas uputimo, a vi vidite šta ćete dalje“. Pošto je slučaj bio hitan, nisam imala drugog izbora nego da odem u privatnu bolnicu – kaže ona.

Dok upućeni tvrde da čekanjem na popravak aparata profitiraju privatne bolnice, iz UKC stiže opravdanje „još nismo naišli na nekog ko garantuje da će uređaj biti popravljen“.

– Popravka tog magneta, starog desetak godina, košta 500.000 KM, a novi magnet od 1.5 T košta od 1,5 do 3,5 miliona KM. U nekoliko navrata raspisivali smo tender za popravku aparata, međutim ni jednom nismo dobili garanciju da će magnet proraditi, odnosno dobili smo ponude bez garancije – rekli su u Zavodu za kliničku radiologiju UKC.

Aparat se pregrijava

Dok se pacijenti pitaju kako je moguće da je došlo do kvara aparata vrednog više miliona maraka, u UKC objašnjavaju da je aprat naglo izgubio tečni helijum, te se počeo često pregrijavati.

Pod izgovorom da je „izuzetno malo hitnih slučajeva za pregled“, u UKC kažu da rade na rešenju ovog problema i traže najpovoljniju ponudu za popravak aparata.

 

EuroBlic

Comments

comments