Manje plate u javnom sektoru od naredne godine?

Stavka u budžetu Republike Srpske (RS) za plate zaposlenih u javnom sektoru biće u narednoj godini umanjena.

– Razlog je umanjene na poziciji minulog rada s 0,5 na 0,3 odsto – najavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, Milenko Savanović.

– Time se nastoji uskladiti pozicija minulog rada sa onim što je Zakon o radu predvidio, a to je 0,3 odsto za svaku godinu radnog staža – precizirao je Savanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Očekuje da Parlament Srpske uskoro razmatra izmene i dopune zakona o platama, kojima će biti usklađena ta pozicija sa Zakonom o radu.

S druge strane, predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić je rekla da su kontradiktorne izjave iz Vlade RS, koje ona “ne razumije”.

– Iz Vlade RS su govorili da će ukupan fond za plate biti smanjen, a da se neće otpuštati radnici i smanjivati plate. Kako? Očekujemo da to u budžetu pokažu – rekla je Mišić.

Ističe da je pitanje minulog rada regulisano u Zakonu o radu na 0,3 odsto, ako drugačije nije uređeno drugim aktom.

– Znači, može da iznosi i 0,6 odsto, kao u “Elektroprivredi” ili 0,5 odsto kao u nekim preduzećima i kod korisnika budžeta i regulisano je Zakonom o platama – rekla je ona ukazujući da će se granski sindikati izjasniti o namjeri Vlade RS.

 

EuroBlic

Comments

comments