Generalima luksuzne limuzine, plaćene čak 268.000 maraka!

ilustracija

Pet generala Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH dobilo je prije nekoliko dana skupocjene limuzine za čiju je nabavku Ministarstvo odbrane (MO) BiH odobrilo ukupno 268.730 maraka, saznaje „Dnevni avaz“.

Radi se o luksuznim automobilima Passat B8, liniji koja je u prodaju puštena prošle godine, a samo limuzina za Antu Jeleča, načelnika Zajedničkog štaba OSBiH, koštala je tačno 71.000 maraka.

Firma iz Ljubuškog

Ostala četiri automobila, kupljena od kompanije „M.R.M Export Import“ iz Ljubuškog, koštala su državu 197.730 maraka. Tako je jedno vozilo za preostala četiri generala, ustvari, plaćeno po 49.435 maraka.

Nabavka ovih vozila obavljena je po narudžbenici MOBiH još 27. septembra, a prije nekoliko dana iz Doboja, gdje su bila uskladištena, dovezena su na adresu Štaba u kasarnu „Rajlovac“ u Sarajevu.

Saznajemo da načelnik Štaba, prema pravilniku o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila, ima pravo na vozilo u vrijednosti do 90.000 KM, a preostali rukovodioci do 50.000 KM. No, naši sagovornici tvrde da je, bez obzira na pravilnike, neshvatljiva nabavka novih vozila, jer su prije nekoliko godina za potrebe Štaba nabavljene nove Škode Octavije koje su u odličnom stanju.

Generalima luksuzne limuzine

Stari kamioni

Iz Jelečevog kabineta jučer nam je rečeno da on ne želi komentirati nabavku vozila, jer to rade MOBiH i sektor za nabavku, i da Štab s tim nema ništa.

– Dok se vojnici voze u kamionima i automobilima starim po 20 godina, generali se voze u limuzinama. A onda se svi pitaju zašto vojnici jedu konzerve ribe i jednoličnu hranu – kaže naš sagovornik iz MOBiH koji nas je i obavijestio o ovoj nabavci.

 

Avaz

Comments

comments