Dan Republike od sada bez vjerskih obreda

Novi prijedlog Zakona o Danu Republike Srpske koji je utvrdila Vlada RS na današnjoj sjednici izbacio je iz obilježavanja crkvene i vjerske obrede.

Prema ovom prijedlogu, 9. januara se više neće slaviti krsna slava Sveti arhiđakon Stefan, već će ovaj datum biti sekularni praznik.

Prijedlog zakona je upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske na usvajanje po hitnom postupku, a zatraženo je i hitno sazivanje posebne sjednice parlamenta. NSRS bi trebalo da o ovom razmatra u utorak, 25. oktobra.

Prema najavama nekih analitičara, može se očekivati da će u narednom periodu biti ukinuto obilježavanje krsne slave i lomljenje kolača u svim institucijama Srpske.

Milorad Dodik, predsjednik RS rekao je da Srpska ostaje pri svom Danu Republike.

– To je izražena volja naroda preko Narodne skupštine, koja je donijela odluku o formiranju Republike Srpske 9. januara, i referenduma kojim je rečeno šta narod hoće – rekao je Dodik i dodao da u prvom članu predloženog zakona piše da je 9. januar Dan Republike shodno volji naroda, da je sekularni praznik i da će Vlada Srpske odlučivati o angažmanu, radu i neradu institucija u vezi sa tim praznikom.

 

Srpska Cafe

Comments

comments