Da li je Milorad Dodik poništio rezultate referenduma o Danu RS?

Foto: vijesti.ba

Predsjednik RS Milorad Dodik donio je odluku prema kojoj se poništavaju rezultati održanog referenduma o Danu RS.

Naime, prema pisanju portala Vijesti.ba, Dodik je poništio referendum tako što nije objavio rezultate u formi izvještaja u Službenom glasniku RS.

Odluke o konstatiranju rezultata republičkog referenduma u članu 5 navodi se da će rezultati referenduma biti objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od konstatiranja rezultata referenduma.

Iako su još 11. oktobra 2016. godine konstatovani rezultati referenduma, oni u formi izvještaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u zadanom roku.

Kako piše portal Vijesti.ba, pravni stručnjaci tvrde da bez objavljivanja izvještaja referenduma nema, jer nije objavljen u roku zadanom od samog zakonodavca. Tako referendum pravno ni ne postoji.

Dakle, kako je već proteklo 18 dana od zakonskog roka za objavu izvještaja o referendumu u Službenom glasniku RS provedeni referendum se može smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnjenja.

Inače, kako nezvanično saznaje portal Vijesti.ba, OHR je čekao objavu ovog izvještaja u Službenom glasniku kako bi referendum stavio van snage. Dodika su o tome navodno obavijestili njegovi izvori u PIC-u što mu je, uz strah od Tužilaštva BIH, bilo više nego dovoljno da se odluči za ovaj scenario.

 

Vijesti/Buka

Comments

comments