Beli anđeo, Karadžić i Mladić zabranjeni na Fejsbuku!

Društvena mreža Fejsbuk nedavno je suspednovala profile i obrisala stranice pojedinih korisnika , koji su objavili fotografije Ratka Mladića i Radovana Karadžića! Obrazloženje administratora najpopularnije socijalne mreže na svijetu glasilo je da su fotografije komandanta nekadašnje VRS i bivšeg predsjednika Republike Srpske “sporne jer šire mržnju i netrpeljivost.”

Nekoliko korisnika društvene mreže tvrdi da su dobili privremenu zabranu korišćenja svojih naloga zbog objavljivanja slika Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Kako tvrde, u proteklom periodu objavljivali su u svojim statusima fotografije s njihovim likom, ali, kako navode, objavljeni sadržaj nije bio propraćen nikakvim komentarima, naročito ne onim neprikladnog sadržaja, koji ne odgovara opštim uslovima korišćenja koje od svih korisnika zahteva ova društvena mreža.

“Cenzurisali su nas, na primjer, samo zato što smo na fejsbuk stranici podelili inače objavljeni novinarski tekst o suđenju Ratku Mladiću”, objašnjava Dejan Zlatanović, inače administrator sporne stranice.

Da li bi to praktično značilo da ova društvena mreža ima pravo da ugasi sve zvanične fejsbuk stranice medija u Srbiji koji su bilo kada izvještavali o Mladiću i Karadžiću.

Zlatanoviću je najpijre stigla privremena suspenzija naloga iza koga stoji njegovo ime kao administratora. Ubrzo po isteku suspenzije primio je i opomenu za isključenje zbog objavljenog statusa sa fotografijom “Belog anđela”, čuvene freske iz manastira Mileševa.

“Obrazloženje koje sam dobio glasilo je da je u slučaju “Belog anđela” riječ o neprikladnom sadržaju”, kaže Zlatanović.

S obzirom na to da se društvena mreža fejsbuk u slučajevima suspendovanja i zabrana usljed neprimjerenog sadržaja najviše oslanja na prijave pojedinih korisnika, administratori sumnjaju da je riječ o “združenoj aktivnosti bošnjačkih i hrvatskih građana.”

Srbija Danas

Comments

comments