Mektić: U zahtjevu Srbije Јošilo se ne dovodi u vezu sa oružjem u Beogradu

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

U Banjaluci je uhapšeno jedno lice koje se navodno dovodi u vezu s oružjem pronađenim u vozilu u garaži na Novom Beogradu.

Dežurni sudija Suda BiH Mirsad Strika potvrdio je za RTRS da je uhapšeni uz mjere zabrane pušten nakon saslušanja.

Uhapšeni nema državljanstvo Srbije, već samo BiH.

Strika je potvrdio da je riječ o tridesepetogodišnjem Јovanu Јošilu kojem je nakon obrade oduzet pasoš, uz mjere zabrane napuštanja boravišta i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici dva puta sedmično

Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač izjavio je da je u Banjaluci jedno lice uhapšeno zbog nedozvoljneog držanja oružja i municije.

“O ostalim podacima ne mogu puno da pričam, jer je istraga u toku”, izjavio je Lukač. Na pitanje da li se uhapšeni dovodi u vezu sa oružjem i municijom pronađenim u Јajincima i Novom Beogradu, Lukač je rekao, da će to istraga utvrditi.

“Radi se o jednom licu, koje je policiji poznato po raznim krivičnim djelima iz ranijeg perioda, čak je bio i presuđivan”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srpske.

Јošilo je uhapšen po međunarodnoj difuznoj poternici Interpola Beograd, raspisanoj po nalogu za hapšenje od 5. novembra 2016. godine koji je izdalo Specijalni sud u Beogradu, naveli su u Sudu BIH i napominju da je zakonima Srbije za pomenuta krivična dela (nedozvoljeno držanje oružja i municije) kao maksimalna propisana kazna zatvora do 12 godina.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je Tanjugu da je Јošilo uhapšen po Interpolovoj potjernici Srbije, ističući da u zahtjevu koji je stigao iz Beograda “nije navedeno da se uhapšeni dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u Јajincima i u garaži na Novom Beogradu”.

Prema njegovim riječima, BiH i Srbija imaju bilateralni sporazum koji dozvoljava izručenje svojih državljana, ako za to postoji opravdani interes.

“Da je Srbija poslala šire obrazloženje i da je zatražila njegovo izručenje po osnovu tog bilaterlnog sporazuma i da je ponudila dokaze, u tom slučaju bi bilo ozbiljnih razgovora za ekstradiciju uhapšenog”, naveo je Mektić.

 

RTRS, Tanjug

 

Comments

comments