HEROIN U MINISTARSTVU SAOBRAĆAJA: Pokrenut disciplinski postupaka zbog posjedovanja droge

Vladimir Lalović, prevodilac u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine, uhapšen je u akciji kodnog naziva “Žuto” 22. septembra, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak u Ministarstvu.

Ministarstvo saobraćaja je 4. oktobra od MUP-a KS dobilo obavijest da je njihov uposlenik lišen slobode u akciji “Žuto” zbog posjedovanja heroina.

Lalović je od 23. septembra na bolovanju o čemu je dostavio doznake Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH.

“Službeno sam jučer pokrenuo disciplinski postupak protiv ovog državnog službenika. Stavio sam pet djela koja mu se stavljaju na teret, najteže djelo je zloupotreba položaja i službene dužnosti ili drugo krivično djelo koje šteti ugledu državne službe. Ukoliko se utvrdi odgovornost za ovo krivično djelo, državni službenik može dobiti otkaz. To je jedan od primjera kad državni službenici sami sebi zapečate sudbinu”, kazao je tajnik Ministarstva saobraćaja Igor Pejić.

On je jučer uputio zahtjev za pokretanje postupka Agenciji za državnu službu BiH koja će formirati komisiju od pet članova, dvoje iz Ministarstva i troje nezavisnih eksperata.

Ukoliko komisija utvrdi odgovornost, Lalović će biti proglašen krivim i može dobiti kazne od ukora do umanjenja plaće i na koncu do otkaza.

Lalović nije uhapšen zbog dilanja droge, već zbog posjedovanja droge, a kod njega je, kako saznajemo, pronađen mobitel pomoćnika ministra Željka Kneževića koji je nestao nekoliko dana prije njegovog hapšenja. On je mislio da je lišen slobode zbog tog telefona, a ne zbog heroina.

Vladimir Lalović je inače tiha i povučena osoba. S kolegama nije mnogo razgovarao, a neki su primijetili da se nešto s njim dešava i da se čudno ponaša.

Lalovića su prošli mjesec pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili zajedno sa Ragibom Poturkovićem (36) i Zlatom Mujkić (33) iz Sarajeva.

U sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu je protiv njega otvorena istraga zbog posjedovanja i uživanja opojnih droga, dok se Poturković i Mujkić terete za neovlaštenu proizvodnju i promet droga. U predmetu protiv njih dvoje, Lalović je svjedok. Lalović je, nakon saslušanja u policiji pušten na slobodu, nakon čega je otvorio bolovanje.

SB

Comments

comments