Svaki četvrti testirani nije otac!

ilustracija

Na adresu Zavoda za sudsku medicinu RS stignu dva ili tri zahtjeva za utvrđivanje očistva sedmično, kaže Željko Karan, direktor ove ustanove.

On je objasnio da dosadašnja evidencija pokazuje i da je svako četvrto testirano očinstvo negativno, a ovi podaci se uklapaju u regionalni i evropski prosjek.

– To ne znači da svaki četvrti otac nije otac svog djeteta, već od rizičnih grupa koje se testiraju ili u kojoj neko ima razloga za sumnju otprilike u 25 do 30 odsto slučajeva nisu biološki očevi – naveo je Karan.

Prema njegovim riječima, zahtjevi za utvrđivanje očinstva mogu biti privatni i sudski i kreću se u omjeru pola-pola.

– Privatni zahtjev najčešće podnose očevi ili majke kada postoji određena sumnja, te prije upuštanja u bilo kakve druge postupke pravne prirode, žele da znaju na čemu su, dok sudski zahtjevi uglavno pristižu tokom razvoda braka zbog zahtjeva za alimentaciju ili osporavanja očinstva – pojasnio je Karan.

On je istakao da zavisno od situacije “kod kuće” zahtjeve podjednako često podnose i očevi i majke.

– Otac podnosi zahtjev kada sumnja u očinstvo, a majke uglavnom kada žele te sumnje ukloniti – dodao je Karan.

On je naglasio da se rezultati dobiju najkasnije za pet dana, dok je cijena analize 250 KM po uzorku.

– Od osobe koja žele izvršiti testiranje prikuplja se uzorak bukalne sluznice, odnosno vatiranim štapićem se prikupe ćelije s unutarnje strane obraza iz usta od oca i djeteta. Nema boli niti uzimanja krvi – pojasnio je Karan.

On je naglasio da u Zavodu izbjegavaju testirati uzorke koje je neko drugi uzeo da ne bi bilo podmetanja, a radi sigurnosti fotografišu se i roditelji i djeca koja se dovode na analizu, dok roditelji moraju ostaviti kopiju lične karte i rodni list za dijete.

 

Srpska Cafe

Comments

comments