Devet godina od herojskog čina Dragana Cigana

Foto: N1

Ćerke heroja iz Branešaca kod Čelinca Dragana Cigana devet godina kroz život koračaju bez oca, koji je stradao spasavajući iz mora dvoje italijanske djece.

Sve lijepe i ružne trenutke u djetinjstvu, tokom odrastanja i školovanja, Milica (19) i Marijana (13) Cigan proživljavaju samo sa majkom Dijanom, koja je od ljeta 2007. godine stub kuće i porodice. Sve tri su ponosne na Dragana, ali uvijek im je teško da govore o njegovom podvigu. Zbog tragedije, Dijana i danas ima strah od vode, piše “EuroBlic”.

“Dragan je sezonski radio u Italiji i tada je prvi put otišao na more, ali sudbina je htjela da nam se više ne vrati. Bio je dobar prema svojoj djeci, ali i prema drugoj, i znam da je morao skočiti kada je čuo zapomaganje iz vode, iako nije ni poznavao tu porodicu. Voljela bih samo da i njegove ćerke danas imaju oca”, priča Dijana, koja se u međuvremenu sa djecom preselila u Banjaluku, gdje je počela da radi.

Odlikovanje i ulica u Italiji

Dragana Cigana je italijanski predsjednik Đorđo Napolitano posthumno odlikovao Zlatnom plaketom za hrabrost, a jedna ulica u italijanskom gradu Jezolo nosi njegovo ime. Međutim, devet godina od herojskog čina u Italiji, Dragan nije dobio svoju ulicu ni u Banjaluci ni u Čelincu, niti ga je posthumno odlikovao predsjednik RS.

Veliku podršku imala je iz Italije, opštine Jezolo, od rodbine, prijatelja, komšija, sugrađana, ali je u suštini ostala sama da se bori. Draganova nesebičnost joj je zvijezda vodilja kroz sve životne poteškoće, a pred njom je, kaže najveći izazov da kćerke izvede na pravi put. Kao i većina roditelja, strahuje da li će se one u ovom vremenu zaposliti, a pozivi iz Italije sve su rjeđi. Iako su im djeca skoro vršnjaci, porodica sa kojom su postali sudbinski vezani rijetko kad ih pozove.

Marijana je osnovac, a svi u porodici kažu da najviše liči na oca, dok Milica uskoro završava srednju školu. Želja joj je da upiše fakultet i uporedo radi, kako bi pomogla mami.

“Uvijek mi je teško da čitam tekstove o ocu, ali znam koliko svi poštuju njegovu požrtvovanost. Nekad imam utisak da je cijenjenjiji u inostranstvu nego ovdje”, kaže Milica.

 

Mondo/EuroBlic

Comments

comments