Skandal koji potresa Banjaluku: Učenica osnovne škole u sedmom mjesecu trudnoće

ilustracija

Jednu od najelitnijih osnovnih škola u Banjaluci potresa šokantan slučaj učenice devetog razreda ove škole, a koja je ostala trudna sa 13 godina i trenutno je u sedmom mjesecu trudnoće.

Djevojčica je zatrudnila sa dvije godine starijim momkom, sa kojim je navodno u dužoj vezi, a ovaj slučaj je izazvao burne reakcije na sjednici školskog savjeta roditelja, te se u cijelu priču uključio i banjalučki Centar za socijalni rad, prenosi Faktor.ba.

Međutim, u ovoj ustanovi, kao i osnovnoj školi koju pohađa djevojčica, zbog zaštite maloljetnika, nisu željeli da iznose više detalja o cijelom slučaju.

“S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivim i povjerljivim podacima, iznošenje istih u javnost nije u najboljem interesu maloljetnih lica. JU Centar za socijalni rad Banja Luka preduzima sve aktivnosti i radnje koje su u našoj nadležnosti u skladu sa zakonskim ovlaštenjima”, potvrdili su u ovoj ustanovi.

U tri do pet odsto slučajeva majke maloljetne

Problem maloljetničkih trudnoća, brakova i abortusa iz godine u godinu je sve izraženiji u Republici Srpskoj. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjoj Luci su iznijeli podatak da su od ukupnog broja porođaja, u tri do pet posto slučajeva majke maloljetne. Banjalučki ljekari ističu da se dešavalo da su i porodilja i dijete korisnici dječijeg dodatka, kao i da su nakon poroda bili u dilemi da li i majku i bebu smjestiti na dječiji odjel.

Takođe, od 2000. do 2015. godine bilo je ukupno 9.996 namjernih prekida trudnoće u RS od čega 176 abortusa kod maloljetnica.

Prošle godine je najmlađa porodilja u RS imala 15 godina, a toliko godina je imala i najmlađa djevojčica koja je uradila prekid trudnoće.

Ombudsmen za djecu RS Nada Grahovac ocijenila je da je kod nas komunikacija sa djecom u školi ili sa roditeljima o pitanju seksualnosti još uvek tabu, kao i da je kod nas primjetan trend sve ranijeg započinjanja seksualnog života, dok u razvijenom svijetu smanjuje broj poroda u mlađem uzrastu, odnosno ispod 20 godina.

Faktor

Comments

comments