Rizikuju život za “siću”: Prevoze milione, rade za minimalac!

Radnici agencija za obezbjeđenja u BiH za platu od 350 maraka svakodnevno rizikuju živote prevozeći milionske pošiljke novca u BiH.

“Radimo noću i danju, obezbjeđujemo objekte i transport novca koji ne možemo zaraditi ni za 100 života, a glave su nam u torbama, jer drugog posla nemamo da prehranimo porodice. Kada primimo platu od 350 maraka opsujemo i sebe i državu. Ako slučajno želite da zaradite dodatnih 50 maraka, to znači još dublje gurnuti glavu u torbu, jer prevozimo višemilionske iznose i osvrćemo se na svaki sumnjivi pokret, a razbojnici na nas gledaju kao na glinene golubove”, jednoglasna je priča radnika iz agencija za obezbjeđenje u BiH.

Lošu cijenu rada poslodavci pravdaju nelojalnom konkurencijom koja, kako navode, vlada u BiH, te nepostojanje sindikata. Međutim, ističu da se svakodnevno trude da podignu svijest onima koji ih plaćaju.

“Posao ljudi kojima je svaki dan glava u torbi zbog obezbjeđenja milionskih transporta novca plaćen je adekvatno njihovoj stručnoj spremi. Ovaj posao se danas, nažalost, smatra portirskim poslom, a znamo šta znači biti portir koji je plaćen tek nešto više od spremačice u nekoj firmi”, otkriva visokorangirani službenik iz jedne agencije za obezbjeđenje u BiH koji je zamolio da mu ne navodimo ime.

“Takav je sistem u ovoj državi, a mi radimo na tome da se podigne svijest da ovaj posao, posebno kada je u pitanju zaštita novca, nije isti kao prije 20 godina. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti u tome i ujedno podići plate zaposlenima”, naveo je sagovornik „EuroBlica“.

Daniela Gogić, iz jedne od vodećih agencija za obezbjeđenje u BiH i regionu, objašnjava da su zahtjevi klijenata u proteklim godinama uslovljeni globalnom krizom, našli spregu i u nelojalnoj konkurenciji u BiH.

“Cijene usluga u našem sektoru primarno diktira tržište, a na tržištu BiH nažalost, postoji određeni broj privatnih preduzeća za obezbjeđenje koja ne poštuju zakonske propise i tako obaraju cijene usluga, a ujedno i satnice zaposlenih”, objašnjava Gogićeva.

Dodaje kako, osim nelojalne konkurencije, na lošu cijenu rada utiče i nepostojanje strukovnih udruženja ili sindikata zaštitara što dodatno onemogućava postavljanje standarda cijena usluge, koje bi bile osnova agencijama u pregovorima sa klijentima.

Takođe, takva vrsta strukovnih sporazuma bila bi i uslov agencijama za zaštitu i u smislu standarda usluge i minimalne cijene rada ispod koje se ne bi smjele praviti poslovne ponude, zaključila je naša sagovornica.

Priznao krađu, pare zadržao

Koliko posao radnika obezbjeđenja može nanijeti štete klijentima i poslodavcu pokazao je nekadašnji šef smjene u banjalučkoj poslovnici bivše Balkan Investment banke, Radenko Stojanović Rađa (32) iz Banjaluke. On je u maju 2008. godine nakon posla otišao do trezora banke i ukrao više od milion maraka.

Stojanović je priznao krivicu i osuđen je na 10 godina zatvora, ali novac nije vratio.

EuroBlic

Comments

comments