250 banjalučkih srednjoškolaca izvelo performans u Banjaluci

Dana 17.11.2016. godine, tačno u 11 časova i 17 minuta, srednjoškolci mRESURS-a banjalučke regije(Mreže savjeta učenika Republike Srpske) su svojim performansom na Trgu Krajine tradicionalno obilježili Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata.

Međunarodni dan srednjoškolaca se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste održane u Pragu 17.11.1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja.

Upravo danas, preko 250 srednjoškolaca svih 18 Savjeta učenika grada Banjaluka su na Trgu Krajine , u čast i sjećanje na praške učenike, svojim jednominutnim performansom pokazali da srednjoškolci nisu problem ove države, nego resurs koji itekako treba iskoristiti.

”Svi srednjoškolci Banjaluke su današnjim performansom pokazali da su oni jako bitna karika današnjeg društva, te kao takvi imaju svoje interese i potrebe koje ova država treba da zastupa.  Takođe nam je jako bitno da se ovaj dan u bliskoj budućnosti mnogo više vrednuje i obilježava na način samo kakav srednjoškolci Banjaluke žele. Ipak je ovo njihov dan.”  , istakao je Drago Mikić, predsjednik Savjeta učenika Medicinske škole Banjaluka, a ujedno i PR banjalučke regije mRESURS-a.

Predsjednica banjalučke regije mRESURS-a Vanja Veljančić nam je objasnila cilj ove akcije.

”Naš primarni cilj banjalučke regije, koji smo ovom aktivnošću htjeli postići, je upravo taj da u nekoj skorijoj budučnosti naši srednjoškolci budu oslobođeni nastave na njihov dan. Kad kažem da bi oni trebali biti oslobođeni školske nastave na ovaj dan, ne mislim taj dan ne bi trebali ispuniti svim aktivnostima koje srednjoškolci, kako Bosne i Hercegovine, tako i Republike Srpske, zahtijevaju, žele i osjećaju.”

 

Buka

Comments

comments