Za najbolje biznis ideje nagrada miliona evra!

U Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu otvorena je danas konferencija “Catch Pitch Challenge 2016”, na kojoj će najboljim biznis lidejama iz cijelog regiona biti dodijeljeno milion evra.

U naredna tri dana na konferenciji će se njemačkim investitorima predstaviti najbolji među više od 800 biznis projekata iz 32 zemlje.

Najviše prijavljenih projekata je iz oblasti IT-ja, zatim usluga i razvoja biznisa, poljoprivrede i prirodnih resursa, kao i zdravstva.

Njemački ambasador Aksel Ditman rekao je na otvaranju konferencije da je za razvoj srpske ekonomije ključan održiv razvoj i da na tome od 2000. godine zajednički rade Srbija i Njemačka.

Njemački diplomata je podsjetio da u Srbiji posluje više od 300 njemačkih investitora koji su kreirali više od 30.000 radnih mjesta.

“Ali važno je da uspješni budu ne samo strani investitori, već i da se podrži razvoj malih biznisa u Srbiji”, zaključio je Ditman.

Dejan Jocić, osnivač Foundcenter Investmenta, kaže da je interesovanje privrednika sa idejama bilo veliko i da to pokazuje da region ima potencijal, ali da mala tržišta mogu predstavljati prepreku.

“Ovdje su ogromni potencijali neiskorišćeni, a ljudi su se povukli jer je opšti utisak da kvalitet često nema pravu šansu. To je taj potencijal koji mi želimo da iskoristimo i odmah damo podlogu koja je zdrava i tržište koje je zdravo. Iz toga Srbija na kraju može da postane igrač koji nešto proizvodi i izvozi”, kaže Jocić.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež obećao je podršku PKS-a početnicima u biznisu i dodao da je potpuno očekivano da je najveći broj prijavljenih iz oblasti IT tehnologija i poljoprivrede jer su to poslovi budućnosti u cijelom regionu.

“Srbija vidi budućnost u mladima i novim industrijama, pa je rezultat ovog konkursa više nego pozitivan jer najviše projekata dolazi iz Srbije”, zaključio je Čadež i dodao da je vrijeme tradicionalne privrede gotovo. On kaže da je nova ekonomija koja se rađa u Srbiji onaj zdravi dio koji treba da se razvija, a to je izazov i za državu da to pravilno podrži.

Najviše prijavljenih projekata je iz oblasti IT-ja, zatim usluga i razvoja biznisa, poljoprivrede i prirodnih resursa, zdravstva. Jocić posebno naglašava da je najviše prijavljenih iz Srbije što govori o domaćoj inovativnosti, zatim Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Grčke.

Pored prezentacija finalnih projekata tokom konferenciji će biti održane i panel diskusije na kojima će domaći i inostrani stručnjaci iz različititih društvenih oblasti zajedno sa preduzetnicima razgovarati o razvojnim potencijalima jugoistočne Evrope, kao i o izazovima koje pred biznis stavljaju moderne tehnolgije.

 

Tanjug

Comments

comments