Otkrivamo ko najviše zarađuje među preduzetnicima

Među preduzetnicima u BiH najviše zarađuju trgovci, advokati, notari, zakupodavci i pekari.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), najveći iznos PDV – 785.873 KM lane je uplatio jedan trgovac.

On je u 2015. ostvario promet od 56,7 miliona KM, a pomenuti iznos poreza platio je po odbitku ulaznog PDV-a na koji je imao pravo. Po ovom osnovu, i jedan sarajevski advokat uplatio je 224.471, a lane je ostvario promet od čak 1,3 miliona KM.

Portparol UIO Ratko Kovačević kaže da je ova uprava prošle godine po osnovu PDV-a ukupno naplatila skoro 1,7 milijardi KM.

– Obavezu da se registruju u sistem PDV-a imaju sva pravna i fizička lica koja se bave oporezivom delatnošću u skladu sa Zakonom o PDV-u, a koja pređu prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM na godišnjem nivou. Kad je reč o obveznicima koji su samostalni preduzetnici, a koji se bave određenim privrednim delatnostima koje su oporezive PDV-om, možemo reći da su, u pogledu uplate ovog poreza, za devet meseci ove godine u vrhu samostalni preduzetnici koji se bave trgovinom, advokati i notari, zakupodavci – ističe Kovačević.

Tako je jedan poljoprivredni proizvođač iz okoline Bijeljine uplatio 328.974 KM, njegov zemljak zakupodavac 229.594 KM, a Banjalučanin koji se bavi pekarstvom 203.245 KM. Zanimljivo je da je jedna verska zajednica u BiH lane uplatila 242.989 KM PDV-a.

Podaci o oporezivanju dohotka u Srpskoj pokazuju da je, s druge strane, jedan Banjalučanin lane od izdavanja nekretnina zaradio čak 3,4 miliona KM. Tako se našao na prvom mestu liste top – deset srećnika sa najvećim primanjima u RS. Prema podacima Poreske uprave RS, reč je o najvišem iznosu prijavljenog oporezivog dohotka u 2015. godini.

Rame uz rame sa njim je čovek iz Čelinca koji je od “samostalne delatnosti” za godinu dana inkasirao 3,2 miliona KM, što znači da su njegova mesečna primanja “šišala” 266.000 KM.

Jedan Srebreničanin je na osnovu kapitalne dobiti iz 2015. izašao bogatiji za 2,6 miliona, dok je u kategoriji ličnih primanja ubedljivi šampion opet meštanin Banjaluke koji je za godinu dana u džep stavio 1,5 miliona KM.

Šarolika lista dužnika

Među dužnicima PDV-a iz reda preduzetnika nalaze se zadruge, udruženja građana, privatne zdravstvene ustanove, arhitektonske kancelarije, agencije za pružanje pravne pomoći. Od početka 2006. do jula ove godine, dug po osnovu prijavljenog a neuplaćenog PDV-a iznosio je  milijardu i 125 miliona KM. Od tog iznosa, Uprava je uspela naplatiti 775 miliona KM. Trenutno, 16.063 obveznika duguju 350 miliona KM.

 

EuroBlic

Comments

comments