IRB RS omogućila refinansiranje starih kredita preduzetnicima

IRB RS je omogućila pravnim licima da kreditna sredstva koriste za refinansiranje obaveza. To znači da se sredstva kod kreditne linije za preduzetnike i preduzeća i kreditne linije za poljoprivredu mogu koristiti za zatvaranje zaduženja kod ostalih banaka ili da se može refinansirati nabavka osnovnih i obrtnih sredstava koja je vršena iz vlastitih ili drugih izvora u posljednjih godinu dana.

Uvođenje mogućnosti refinansiranja ima za cilj rasterećenje likvidnosti privrede, zaduženje po nižoj kamatnoj stopi i na duži vremenski rok. Ova kreditna sredstva mogu se koristiti za refinasiranje kredita odobrenih od strane poslovnih banaka. Takođe sredstva se mogu koristiti za nedospjele kreditne obaveze ali ne i za dospjele neplaćene obaveze.

IRB RS poseban naglasak stavlja na jedinstvenu mogućnost za privrednike koja se nudi na bankarskom tržištu, a to je kombinacija nabavke osnovnih i obrtnih sredstava, plaćanje poreskih obaveza i refinansiranje postojećih zaduženja, u jednom kreditu.

Kamatne stope na ove kredite se kreću kod kreditne linije za preduzetnike i preduzeća od 3,8% do 4,7%, a kod kreditne linije za poljoprivredu od 3,5% do 4,4% .

Iznos kredita je do 500.000 KM za preduzetnike a do 5.000.000 KM za preduzeća. Rok otplate je do 10 godina. Način plasmana ovih sredstava je preko finansijskih posrednika.

RTRS

Comments

comments