Banjakuka odlučna da ubrza i pojednostavi administrativne procedure

U banjalučkoj Gradskoj upravi, danas je potpisan ugovor o pristupanju Grada Banja Luka projektu privlačenja investicija i poboljšanju poslovnog okruženja na lokalnom nivou – LIFE, koji sprovodi Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini. Ugovor su potpisali gradonačelnik Igor Radojičić i Tarik Šahović, predstavnik Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke.

U izjavi novinarima, gradonačelnik Radojičić je rekao da je Gradska uprava u IFC dobila renomiranog partnera sa kojim će zajedno raditi na poboljšanju i pojednostavljenu unutrašnjih procedura.

– Sporazum koji smo potpisali je veoma dinamičan i njegova realizacija počinje praktično već danas, i radićemo tokom cijele 2017. godine. Osnovni cilj jeste da se optimizuju, pojednostave i poboljšaju procedure, a krajnju korist će imati naši građani. Naš prioritet je pitanje izdavanja dozvola, prije svega u Odjeljenju za prostorno uređenje gdje bi trebalo da obezbijedimo tzv. one stop shop, odnosno da se na jednom mjetu predaju dokumenta i da stranka nakon toga nema posla po drugim šalterima – naglasio je gradonačelnik i dodao da je jedan od ciljeva ovog projekta i da se shvate i usvoje inicijative koje imaju privrednici i investitori, od registracije preduzeća do samog poslovanja.

Radojičić je istakao da potpisivanjem ugovora sa renomiranim međunarodnim institucijama kao što su Svjetska banka ili Majkrosoft, Grad poboljšava i svoju međunarodnu reputaciju, što utiče na poslovnu klimu i raspoloženje onih koji žele da ulože kapital u našem gradu.

Predstavnik Međunarodne finansijske korporacije, Tarik Šahović, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Banja Luka danas pristupila ovom projektu. On je naglasio da se rezultati projekta očekuju prije svega u privredi.

– U interesu svih nas je da vidimo nove investicije i nova radna mjesta u Banjoj Luci, da se vidi da privrednici brže i lakše dolaze do dozvola, da investitor na jednom mjestu može dobiti sve potrebne informacije za pokretanje posla. Zajedno sa Gradom trebalo bi da uradimo konkretrne investicione profile, odnosno šta to Banja Luka nudi, koje su to lokacije gdje investitori mogu da ulažu i slično – zaključio je Šahović.

 

Frend

Comments

comments