Banjalučka pivara: Za prvih devet mjeseci 2016. godine neto profit od 6,66 miliona KM

Banjalučka pivara a.d. Banja Luka ostvarila je za prvih devet mjeseci 2016. godine obim prodaje od 370 hiljada hektolitara i neto profit od 6,66 miliona KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja kompanije objavljenog na Banjalučkoj berzi.

– Uprkos ekonomskoj nesigurnosti i opštem padu kupovne moći potrošača, obim prodaje je porastao za 3 posto u odnosu na treći kvartal 2015. godine.

Ovim smo se oporavili od nešto slabije prodaje u proljeće i uglavnom se nalazimo na putu da ostvarimo naš godišnji plan, navodi se u zabilješci uz finansijski izvještaj direktora Banjalučke pivare Nicholasa Pennyja.

Porast obima prodaje nije praćen porastom profita, koji je na istom nivou kao prošle godine, a što proizilazi iz dva faktora. Prvi se odnosi na gubitak zarade zbog povećanja akcize od 1. januara 2016. godine, kada je Banjalučka pivara klasifikovana kao “velika pivara” zbog čega je u prvih devet mjeseci ove godine platila dodatnih 1,85 miliona akcize u odnosu na 2015. godinu.

Dio ovog troška pokrila je Pivara na vlastiti teret zbog odluke da ne povećava cijenu proizvoda.Drugi faktor je nužnost povećanja ulaganja u marketinške aktivnosti i interno održavanje, te ulaganja u proivodnju.

Osim toga, ovogodišnji rezultat je opterećemn porezom na dobit u iznosu od 726 hiljada KM, pojašnjavaju u Banjalučkoj pivari.

Pitanje politike akciza u BiH i dalje predstavlja najveći rizik i prijetnju za poslovanje kompanije. Novo povećanje akciza koje se predlaže koštalo bi Banjalučku pivaru dodatnih 7 miliona KM godišnje, što je više od ostvarenog profita.

– Ukoliko dođe do novog povećanja akcize, ono će imati devastirajući efekat na pivsku idnustriju u BiH i neće dovesti do ubiranja dodatnih sredstava, kako se to očekuje, zaključuje Penny.

 

Indikator

Comments

comments