Austrija traži 30.000 radnika

Kraj septembra za većinu radnika koji su radili na sezonskim poslovima u turizmu, znak je da njihov ugovor ističe i da je vrijeme za povratak kući.

Neki će sa ušteđevinom pokušati da “doguraju” do idućeg Vaskrsa i novog povratka na Jadran i sezonske poslove. Međutim, ima i onih koji će dalje u potragu za novim radnim izazovima. Oni će ljetnju sezonu produžiti na sezonu zimskog turizma.

Na primjer, u Austriji. Problem predstavlja dobijanje radne dozvole. Čak ni hrvatski radnici, sve do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada pa je potrebno za zapošljavanje dobiti radnu dozvolu. Kako tamo zbog obima posla manjka radnika, a upravo su traženi ugostiteljski radnici – kuvari, konobari i sobarice, dobijanje radne dozvole ne bi trebao da bude problem.

Prema dostupnim podacima austrijski hoteli i restorani svake sezone traže oko 30.000 radnika, a veliki dio njih upravo dolazi iz inostranstva. Posredovanje pri zapošljavanju radnika u Austriji osnovna je djelatnost kompanije Euro Career iz istarskih Banjola.

“Radimo s hotelima koji imaju četiri i pet zvjezdica. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i konačno da budemo zadovoljni i mi kao agencija”, pojašnjava Aleksandra Bertelt iz ove kompanije.

Prema iskustvima ranijeg posredovanja, poslodavac za većinu radnika osigurava smještaj i hranu.

“Posredujemo za radnike tokom zimske, tako i tokom ljetnje sezone, ali i u objekte koji rade tokom cijele godine, dakle pri zapošljavanju na neodređeno. Inače radimo sa poslodavcima na području Vorarlberga i Tirola”, kaže Bertelt i napominje kako je poznavanje njemačkog jezika važan uslov za dobijanje posla.

B92

Comments

comments