Zbog pritužbe roditelja nastavnica na vanrednom pregledu

Nastavnica engleskog jezika je prošle godine bila na bolovanju, ali očigledno se nije izlečila, kaže direktorka banjalučke OŠ „Jovan Cvijić“ Milkica Nikić.

Zbog učestalih pritužbi roditelja na ponašanje jedne nastavnice engleskog jezika školski odbor je zatražio vanredni lekarski pregled. Pojedini roditelji tvrde da je dugogodišnja nastavnica, čije je ime poznato redakciji, u poslednje vreme postala agresivna na časovima, a promene u ponašanju uočio je i kolektiv.

– Nastavnica je bila na bolovanju od septembra prošle godine do juna ove, ali je pre početka školske godine donela lekarsku potvrdu da je radno sposobna. Međutim, po svemu sudeći, nije potpuno izlečena i odlučeno je da ide na vanredni lekarski pregled – izjavila je Nikićeva.

Direktorka negira priče da je „nastavnica zaključavala i šamarala decu“, ističući da se njen rad od povratka na posao stalno kontroliše, te da imaju i video nadzor u učionicama.

– Nastavnica nije agresivna, a decu kažnjava ocenama. U našoj školi radi već dvadeset godina, pre bolesti je bila poznata kao fantastičan pedagog i radnik za primer – naglašava Nikićeva, a to potvrđuju i roditelji.

U Zavodu za medicinu rada i sporta RS, gde se izdaju potvrde o radnoj sposobnosti, kažu da su upoznati sa slučajem u OŠ „Jovan Cvijić“, ali nisu mogli da daju više informacija.

Na pitanje kako je pedagoški radnik sa istorijom bolesti dobio uredan lekarski nalaz, te odgovarajući na sumnje da ima propusta prilikom pregleda, direktorka Zavoda Mira Popović pojašnjava da u Zavodu „nema paušalih pregleda“.

– Psihički bolesnici imaju faze, da kada ih testirate reaguju sasvim normalno i uobičajeno i prilikom testiranja ne može se dobiti ništa što ukazuje na poremećaj – precizirala je ona.

Kako saznajemo, ukoliko se utvrdi da osoba ima psihičkih poremećaja, lekari savetuju poštedu od rada, te ponovnu kontrolu za nekoliko meseci ili promenu radnog mesta. U konkretnom slučaju to znači da bi nastavnica mogla da radi u školi, ali na nekom radnom mestu na kojem ne bi dolazila u kontakt sa decom.

Ništa od penzije

Istraživanja pokazuju da su psihički problemi najvidljiviji upravo u prosveti, gde se u radu sa decom i najbrže ispoljavaju.

Iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da je sličnih problema bilo i u drugim školama u RS i da se zaposleni uglavnom premeštaju na novo radno mesto.

Poslodavci ne insistiraju na prinudnom penzionisanju.

 

EuroBlic