Utrostručen broj žena u Skupštini Banjaluke

Za razliku od prošlog mandata kada su u gradskom parlamentu sjedile dvije žene, građani su na posljednjim lokalnim izborima dali više povjerenja damama, pa će naredne četiri godine u Skupštini grada biti šest žena.

Mirna Savić-Banjac, odbornica NDP-a, na prošlim lokalnim izborima jedina je dobila direktan mandat za Skupštinu, dok je Mira Galić iz SP-a na mjesto odbornice pristupila po odlasku stranačkog kolege.

U novom sastavu znatno je povećan broj predstavnica ženskog pola, a najviše ih je iz SNSDa: Nevena Todorović, Snežana Kutlešić-Stević i Gordana Lihović. Odluke će donositi i Mirna Savić-Banjac (NDP), Natalija Trivić (Ujedinjena Srpska) i Tatjana Čičić-Odžaković (PDP).

Mirna Savić-Banjac, koja je u prošlom mandatu neko vrijeme bila i jedina žena u gradskom parlamentu, izrazila je zadovoljstvo što se broj žena povećao, ali smatra da taj broj ni sada nije dovoljan.

“Nije bilo primjereno za jedan grad kao što je Banjaluka da građani daju podršku samo jednoj ženi, njih svakako u Skupštini treba da bude mnogo više. Naravno da će među nama biti međusobnih dogovora, ali s druge strane mi vodimo i različite politike, pa je u tom smislu u poslu nebitno jesu li u pitanju muškarci ili žene ukoliko se mišljenja razilaze. Veće razumijevanje će svakako postojati u oblastima koje se tiču žena ili socijalnih pitanja”, kazala je Savić-Banjac.

Dodala je da su žene veće diplomate, te da im je lakše naći kompromis i bazirati se na ono što je od istinske važnosti.

I Tatjana Čičić-Odžaković smatra da više žena u Skupštini ne znači da je to dovoljan broj, ali da je pomak u odnosu na prošli sastav. Kako kaže, zastupljenost žena je jako bitna iz razloga što je to jedan od načina da se promijene tradicionalna shvatanja građana u smislu predrasuda prema ženama i njihovom učešću u politici.

Prema njenim riječima, žene imaju tu karakteristiku da mogu predstavljati dobrog i sposobnog političara, a u isto vrijeme i zadržati nježnost i senzibilitet koji se od njih očekuju.

“Uvjerena sam da ćemo nas šest žena biti jedinstvene u stavovima koji se odnose upravo na zastupljenost žena u gradskoj upravi i politici uopšte, bez obzira na političku partiju kojoj pripadamo”, dodala je ona.

Činjenica je, kako kaže, da pri izboru vlasti ne postoji “ženska solidarnost” jer statistika je pokazala da žene jedna drugoj nisu podrška.

Odbornica Natalija Trivić istakla je važnost toga da se broj žena u gradskom parlamentu povećao.

“Veoma je bitno da predstavnice ženskog pola donose odluke na lokalnom, entitetskom ili državnom nivou. Prema nekim istraživanjima, ženama više leže pitanja obrazovanja i zdravstva, socijalnih pitanja te pitanja djece i mladih, jer to je ono čemu ženski senzibilitet naginje. Naravno, ništa manje za žene nije važno ni donošenje odluka što se tiče infrastrukturnih, komunalnih ili pitanja saobraćaja”, kazala je Trivićeva.

 

Nezavisne