Umjesto vrtića “nikao” privatni parking

Prostor planiran za vrtić pretvoren je u privatni parking, koji se naplaćuje, dok mi istovremeno nemamo dovoljno parkinga oko zgrade, tvrde stanari u Ulici Dragana Bubića.

Vlasnici novih stanova u Lazarevu I, kod motela „Golden kard“, ističu da svakodnevno vode borbu sa manjkom parking mjesta oko zgrade, zbog čega su prinuđeni da kola ostavljaju na trotoaru. Ljetos je, međutim, u blizni „nikao“ privatni parking, koji se naplaćuje.

Umjesto da su napravili obdanište za djecu, kako su nam rekli kada smo kupovali stanove, imamo samo gole zgrade i parking, od kojeg će neko imati prihod.

Simptomatično je i što nas posljednje dvije sedmice obilazi komunalna policija i pauk služba, slikaju i kontrolišu ko se pogrešno parkirao, jer niko od komšija ne želi da plaća parking mjesto, koje je investitor bio dužan da nam obezbijedi oko zgrade – negoduju stanari pet ulaza.

Na ovoj lokaciji živi oko 200 domaćinstava, koji tvrde da imaju samo tridesetak parking mjesta oko zgrade.

Nikome od komšija ne smetaju kola na trotoaru, jer nemamo gdje drugo da se parkiramo i niko od nas nije zvao komunalce – saglasne su komšije, koje su uvjerene da komunalnu policiju zove upravo firma „Miloš impex“ koja je vlasnik stambenog bloka.

Sa druge strane, Boris Arežina, zastupnik firme „Miloš impex“ investitora većine ovih zgrada i preduzeća „Rašo gradnja“, čiji je privatni parking, ne vidi u čemu je problem.

– Ispred zgrada ima dovoljno parking mjesta, jer se ne može ni dobiti upotrebna dozvola ako nije tako, a nigdje ne piše da li se parking mora plaćati ili ne. Danas je svuda u gradu problem sa nedostatkom parking mjesta, a ljudi ovde imaju priliku da se parkiraju, ako plate.

Cijena godišnje karte

Godišnja karta je 350 KM, što je manje od jedne marke dnevno – pojašnjava Arežina, dodajući da postoje i podzemne garaže koje koštaju desetak hiljada KM.

Priznaje da je na lokaciji bila predviđena gradnja ambulante i vrtića, ali da su im iz Gradske uprave rekli „da se tu mora praviti parking“.

– Parking je na našoj zemlji i mi smo morali uložiti u infrastukturu. Nije to nikakav biznis, nećemo za 25 godina otplatiti uloženo – tvrdi Arežina.

Do zaključenja ovog broja, iz Gradske uprave nismo dobili odgovor na žalbe stanara.

„Pauka“ zovu majke

– Ne zovemo mi komunalnu policiju, ni pauk službu, nego majke koje ne mogu trotoarom da prođu sa kolicima od parkiranih automobila- poručuju iz firmi „Miloš impex“ i „Rašo gradnja“.

 

EuroBlic