Poznati japanski kardiolog održao predavanje u Banjaluci

Japanski kardiolog svjetskog glasa Sunao Nakamura večeras je u Banjaluci održao predavanje o liječenju hroničnih zapušenja koronarnih arterija pod nazivom “Mi smo sinovi Hipokrata”.

Nakamura je rekao da je došao u posjetu Banjaluci zbog dobrih i prijateljskih odnosa sa banjalučkim kardiologom Aleksandrom Lazarevićem.

“Želim da unaprijedimo dobre odnose između Japana i BiH, Republike Srpske u oblasti medicine”, izjavio je Nakamura novinarima.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je novinarima nakon predavanja da je posjeta ovog svjetskog stručnjaka, od velikog značaja za Republiku Srpsku i zdravstvo.

Bogdanić je izrazio posebnu zahvalnost Aleksandru Lazareviću, koji je svojim radom u Japanu i odnosom sa profesorom Nakamurom omogućio da on dođe u Republiku Srpsku i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

“Nadamo se da će profesor Nakamura u sali za kateterizaciju uraditi tri komplikovane intervencije iz oblasti interventne kardiologije”, istakao je Bogdanić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Mirko Stanetić rekao je da je interventna kardiologija u Republici Srpskoj duže vrijeme dobro postavljena, te da ovaj centar 24 časa dnevno jedini u regiji radi na zbrinjavanju akutnog infarkta miokarda.

“Posjetu profesora Nakamure iskoristićemo da on uradi, odnosno otvori krvne sudove koji su komplikovani, kako bi našim interventnim kardiolozima u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka zajedno sa profesorom Lazarevićem i ostalima pokazao mogućnosti interventne kardiologije”, naveo je Stanetić.

Kardiolog Lazarević je rekao da posjeta Nakamure Banjaluci ima veliki značaj, jer ovaj svjetski stručnjak obučava doktore i dijeli svoje znanje kako da riješe najkompleksnije slučajeve.

Nakamura će sutra u sali za interventnu kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, zajedno sa timom interventnih kardiologa, Aleksandrom Lazarevićem i akademikom Miodragom Ostojićem uraditi dvije procedure otvaranja hronično zapušenih koronarnih arterija.

U 12.00 časova u Univerzitetskom kiničkom centru Republike Srpske, po završetku planiranih intervencija, predviđene su izjave za novinare.

Nakamura je predsjednik bolnice “Nju Tokio” i direktor Odjeljenja za kardiovaskularne bolesti u toj ustanovi.

Nakamura će u Banjaluci boraviti tri dana, a cilj njegove posjete je edukacija iz oblasti interventne kardiologije.

 

Glas Srpske

Comments

comments