Banjaluka: Zvanično počeo „Movembar“

Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Četvrti po redu „Movember“, kao i prethodnih godina, način je da se probudi svijest o bolesti raka prostate i testisa, ali i da se napravi humanitarna akcija i skupi novac za pomoć oboljelima.

Pored cilja o podizanju svijesti o zdravlju muškaraca, kao i prošle godine kada je sakupljeno 4.750 KM, ove godine neformalno udruženje građana „Superbrke“ će tokom cijelog mjeseca prikupljati novčana sredstva u takozvani „brkin fond“ i tako pomoći Vjekoslavu Ceroviću iz Doboja i Miroslavu Todoroviću iz Banjaluke koji se bore sa ovom bolešću. Ova dva mlada momka su u teškoj finansijkoj situaciji i sav iznos koji se prikupi u „brkin fond“ će biti proslijeđen njima.

Kafe „Pause“ sinoć je izgledala kao prava berbernica gdje su prijatelji ovogodišnjeg Movembera Mladen Crnogorac iz studija „Eros“ i Amela Blagojević bili zaduženi za brijanje i skraćivanje brkova i brada. Zvanični fotograf kao i prethodnih godina je naš Vedran Ševčuk Alf.

alf_1565
Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

„Brkin fond“ je dobio i prve donacije gdje je 30 majica prodato po cijeni od 20 KM. Za karakterističan izgled majica se pobrinula „moja maja“ i svi koji žele da na ovaj način pomognu, mogu naručiti majice u kafeu „Pause“ ili putem instagram profila „mojamaja“.

Brojevi žiro računa za BiH: 3383502257474786

Inostranstvo: BA393383504857447654 URO, SWIFT: UNCRBA 22, BA393383504857447654 SEK (ŠVEDSKE KRUNE) SWIFT: UNCRBA 22

Ovogodišnji Movember kao i prošle godine podržala Humanitarna organizacija „Budimo ljudi“ koji će pomoći sa logistikom tako što su otvoreni žiro računi na koji se može uplatiti novac za one koji žele pomoći, a nisu u prilici da dođu do „brkinog“ fonda.

„Brkin fond“ će biti na nekoliko lokacija u Banjaluci, u bazi „Superbrka“ kafeu „Pause“, u frizersko kozmetičkom studiju „Eros“, na dvije lokacije lanca brze hrane „Facefood“, kafe “Igra Mečka”, studio “Rajilić”. „Konzilijum“ iz Banjaluke se takođe priključio akciji gdje će takođe biti „brkin fond“, a tokom Movembera svi koji se žele pregledati moći će to učiniti sa popustom od 30%.

Movember je nastao 2003. godine u Australiji među nekolicinom prijatelja koja je na šaljiv način željela da prenese vrlo ozbiljnu poruku – o preventivi raka prostate.

Počeli su da puštaju brkove i za to tražili donacije od rodbine i prijatelja. Pokret je prve godine okupio samo 30 učesnika, međutim nakon što ih je primjetila Fondacija za oboljele od raka prostate u Australiji i postala im partner, pokret je naglo porastao i proširio se na cio svijet.

Tako je Movember postao godišnji događaj u kome pripadnici jačeg pola na razne načine skreću pažnje na svoje zdravlje, pogotovo o stvarima o kojima se uglavnom govori ispod glasa. Ovaj pokret svrstan je među 100 najboljih nevladinih organizacija u svijetu zbog svog uticaja, inovativnosti i održivosti.

Pravila za učešće u Movemberu nalažu da tokom cijelog mjeseca novembra puštate bradu. Pri kraju meseca obrijte je, ali ostavite brkove koji će reprezentovati vas i vaš karakter.

Brada treba da bude gusta i ne treba je previše sređivati, jer je cilj prihvatiti dlakavost s obzirom na tužnu činjenicu da oboljeli od raka upravo ostaju bez dlaka usljed jakih terapija.

 

Mondo

Comments

comments